Databank historische boerderijen Land van Vollenhove
 → 
 →  [Recordnummer 0001]
 

 

<    1 2 3 4 5 6    >

( record bevat 6 afbeeldingen; getoond wordt:   )


 

 
 
1. Voor- en oostgevel huidige situatie
2. Topografische kaart 1918
3. Plattegrond vroegere situatie
4. De bedstee boven de kelder (Foto E. Hansman, prive collectie)
5.Westgevel en stookhok in 1995 (Foto E. Hansman, prive collectie)
6. Voorgevel in 1995. Vergelijk met foto 1 (Foto E. Hansman, prive collectie)

 

Uitgebreid zoeken

Recordnummer : 0001
 
Naam boerderij :
Adres : Schaarweg 08
Plaats : Sint Jansklooster
Beschrijving en historie : In 1903 laat Hendrik Harmszn van der Linde een boerderij met stookhok bouwen op een weiland “op de Zuurbekerkamp” dat hij een paar jaar eerder kocht van koopman Jacob Meursinge. Zijn drie zusters (Geertje, Grietje en Hendrikje) waren voor de helft mede-eigenaar. Blijkbaar hielp de jonge Jan Willem Overweg met schilderen, want op een wand kwam zijn trotse handtekening tevoorschijn: “J.W. Overweg, 1903, 16 jaar”. Op foto 2 staat het huis vermeld op de militaire topografische kaart van 1918.
Foto 3 laat zien hoe het huis oorspronkelijk in elkaar zat: Twee kamers gescheiden (beide met bedsteden aan de kant van de deel, woonkamer met schouw) gescheiden door de gang naar de voordeur. In de gang werden later ook bedsteden gemaakt (de voordeur werd toch haast nooit gebruikt). De kamer die rechts als “keuken” staat afgebeeld, was vroeger geen kamer maar twee bedsteden (zie foto 4) met daaronder de kelder met de ingang op de deel. Waarschijnlijk zijn deze bedsteden later verplaatst naar de woonkamer, waarvan de achterwand toen een meter achteruit werd gezet.

De schuur heeft aan de oostzijde twee stel baanderdeuren (zie foto 1). Direct naast de voorste deeldeur was de paardenstal, in het midden de hooitas en in de zijbeuk aan de westkant de koestal met mestdeurtjes (zie foto 5). Aan de achterzijde waren de varkensstallen met mestdeurtjes. Later bouwde iemand boven de varkenshokken een zolder voor de kippen.

In 1938 koopt Jan Albertszn Weijs, die getrouwd was met Geertje Hendriks van der Linde, de boerderij. Na Jan’s dood in 1954 erven Geertje en haar vijf kinderen de boerderij. Na de dood van Geertje bleven Jansje Weijs en haar broer Hendrik hier wonen. Gergje was toen al verhuisd naar Leeuwte 10. Hendrik overleed in 1973, Jansje in 1994.

In 1995 koopt Evert B. Spans de boerderij en laat deze flink verbouwen, waarbij o.a. de bedsteden worden verplaats naar de nieuwe hal, de kelder, gang en het stookhok sneuvelen en er nieuwe kamers op de deel en op zolder bijkomen. De in de zestiger jaren geplaatste ramen in de keuken (voormalige bedsteden) in voor- en zijgevel (zie foto 6) werden met goed gevoel voor de originele maatvoering aangepast (vergelijk met foto 1).


 
Huidige kadastrale nummer : L 1617
Kadastrale nummer in 1832 : G 313
Bouwjaar : 1903
Status gebouw : Karakteristiek pand
Vroegere eigenaars : Hendrik Harmszn van der Linde met zusters Geertje, Grietje en Hendrikje; Jan Albertszn Weijs/ Geertje Hendriks van der Linde; weduwe Geertje en haar vijf kinderen (Klaasje, Gergje, Albert, Hendrik en Jansje); Jansje Weijs
Vroegere bewoners : Hendrik Harmszn van der Linde met zusters Geertje, Grietje en Hendrikje; Jan Albertszn Weijs/ Geertje Hendriks van der Linde; weduwe Geertje en haar vijf kinderen (Klaasje, Gergje, Albert, Hendrik en Jansje); Jansje Weijs
Huidige gebruik : Woning
Bronnen/literatuur :
GPS-coördinaten : 5.9837076/52.6830093
 
 

Vorige object   Volgende object

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande object?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 21 december 2022