Databank historische boerderijen Land van Vollenhove
 → 
 →  [Recordnummer 0006]
 

 

<    1 2 3 4 5 6 7 8    >

( record bevat 8 afbeeldingen; getoond wordt:   )


 

 
 
1.Voorzijde huidige situatie
Foto: Slot-Zentrum
2.Voorzijde in 1965
Foto A.J. Van der Wal
bron: RCE
3.Westzijde met twee baaanders in 1924
Foto K.Uilkema
bron: RCE
4.Oostzijde met mestdeurtjes in 1965
Foto A.J. Van der Wal
bron: RCE
5.Plattegrond door K.Uilkema in 1924
bron: RCE
6.Kelder
Foto A.J. Van der Wal, 2003
bron: RCE
7.Schuur
Foto A.J. Van der Wal, 2003
bron: RCE
8.Woonkeuken
Foto A.J. Van der Wal, 2003
bron: RCE

 

Uitgebreid zoeken

Recordnummer : 0006
 
Naam boerderij : [Erve] Wildinge
Adres : Leeuwte 51
Plaats : Sint Jansklooster
Beschrijving en historie : Volgens bouwijzers in de voorgevel is deze boerderij van 1792. De boerderij heeft de status van rijksmonument (# 10580).

De boerderij staat met de kop naar het Leeuwterveld en de achterkant naar de weg. De boerderij heeft aan de westzijde twee zijbaanders met het dak hoog opgelicht (zie foto 5: plattegrond). Boven de dwarsdeel is een slietenzolder voor opslag van ongedorst graan. Aan de oostzijde is een grupstal voor het melkvee met (waarschijnlijk) daarboven zoldertjes (hilden). De mestluiken zijn zichtbaar op foto 4. Aan de achterzijde is een stal voor het jongvee en de paarden. Aan westzijde is later een knechtenwoning ingebouwd (gemetseld in steen) en aan de andere kant is een afscheiding in hout wat waarschijnlijk de vroegere melk/spoelkamer is geweest (en later een badkamer). In het midden is een trap naar de zolder. De deel was deels in leem en deels in klinkers uitgevoerd. Het hooivak lag in het midden van de deel, waar men twee ankerbalken verwijderde om makkelijker hoger op te tasten!.
Het voorhuis had aan de westzijde twee opkamers boven een kelder met tongewelf (zie foto 6) die toegankelijk was vanaf de deel. In het midden lag de pronkkamer met schouw, een driekwartronde hoekkast en een gedecoreerd gestuct plafond. Aan de oostzijde naast gang was de (woon-) keuken met bedstee en kastruimte (zie foto 8).

In 1832 was de boerderij van Marrigje T. Beldt, de weduwe van Teunis Drok, die als beroep landbouwer meekrijgt dus blijkbaar zelf de boerderij beheert. In 1853 erft haar zoon Jan Teuniszn Belt (nu zonder d!) de boerderij.

In 1867 komt de boerderij in bezit van Klaasje van der Linde, weduwe van Stoffer Weijs. In 1893 vervalt de boerderij aan zoon Herman Stofferszn Weijs.
In 1900 wordt de boerderij verbouwd/vergroot.

In 1925 erven Trijntje Spans (de tweede weduwe van Herman S. Weijs) samen met de kinderen Stoffel, Klaasje en Maria de boerderij. In 1927 sterft moeder Trijntje en Stoffel Hermansz Weijs neemt de boerderij over met de zussen als mede-eigenaren, die in 1930 uitgekocht worden.

Na de dood van Stoffel Hermanszn Weijs in 1947 worden zijn vrouw Niesje Beerends Spans en de kinderen Herman en Berend de eigenaren. Herman wordt boer en trouwt met Vrouwkje ten Napel (Berend zou later directeur van een land en tuinbouwschool in Maasland worden). In 1979 komt de boerderij op naam van Herman alleen. Herman had gymnasium gedaan en sprak ook graag frans met je als hij in de gaten kreeg dat je dat verstond (en ook wel gewoon om indruk te maken).

In 2005 koopt A. Dekens uit Urk de boerderij en wordt de boerderij geheel gerestaureerd en intern grondig verbouwd en gemoderniseerd met behoud van de karakteristieke elementen. Hij gebruikte de boerderij als tweede woning. Hij heeft nog een tijd zaterdags in de -in 2011 gebouwde- "garage plus dierenverblijf" vis gebakken en verkocht, maar daar trad de gemeente al snel tegen op. Dat dierenverblijf (voor de steeds ontsnappende damherten van Dhr. Dekens) verving trouwens de houten hokken voor de schapen van A. Schurink (zonder beroep uit Vollenhove) die deze hier in 1974 bouwde, omdat z'n broer -waar die schapen voorheen liepen- die beesten niet langer daar wilde hebben.

Vanaf 2019 tot 2022 was hier het yoga- en retraite-centrum van Slot-Zentrum gevestigd.
 
Huidige kadastrale nummer : Vollenhove K 802
Kadastrale nummer in 1832 : D 526
Bouwjaar : 1792
Status gebouw : Rijksmonument
Vroegere eigenaars : Vroegste eigenaars nog onbekend; Marrigje T. Beldt, Jan Teunis Belt; Klaasje van der Linde; Herman S. Weijs; Trijntje Spans; Stoffel H. Weijs; Niesje Spans; Herman S. Weijs; A. Dekens uit Urk;
Vroegere bewoners : als eigenaars
Huidige gebruik : yoga en retraite centrum
Bronnen/literatuur : In Archief Gemeente Steenwijkerland:
- Inspectierapport 2003 van de Monumentenwacht (dossier 1353)
- Bouwvergunning aanvraag A. Dekens restauratie boerderij 2005
GPS-co÷rdinaten : 52.6913535; 5.985493
 
 

Vorige object   Volgende object

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande object?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 24 juni 2022