Databank historische boerderijen Land van Vollenhove
 → 
 →  [Recordnummer 0009]
 

 

<    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10    >

( record bevat 10 afbeeldingen; getoond wordt:   )


 

 
 
1. Voorzijde in huidige situatie (Foto: HdZ 2022)
2. Voorzijde
oude plek van de voordeur is nog zichtbaar (Foto A.J. van der Wal 1983 bron RCE)
3. De baander deuren in de zijkant (Foto A.J. van der Wal 1983 bron RCE)
4. De hogere en bredere schuur achter het oudere voorhuis (Foto A.J. van der Wal 1983 bron RCE)
5. De deeldeuren aan de achterzijde werden pas in 1982 aangebracht. Zie ook de mestdeurtjes van de koestal langs de oostzijde (Foto A.J. van der Wal 1983 bron RCE)
6. Het welkom thuis na de overwinning (Foto: fotograaf Trouw)
7. Evert en Jannette van Benthem aan het kaasmaken (foto privé collectie)
8. Afgebroken boerderij Ooster Maanbeek (Foto G.J. Drukker, 1963, bron: RCE)
9. Kadastrale kaart uit 1933 met Leeuwte 43-51 inclusief Ooster Maanbeek
10. Jacob en Geertruida van Benthem en kinderen ca 1939
 

 

Uitgebreid zoeken

Recordnummer : 0009
 
Naam boerderij : [Erve] Wester Maanbeek, Maanbeke, Maenbeecke
Adres : Leeuwte 47
Plaats : Sint Jansklooster
Beschrijving en historie : Op de plek van de huidige boerderij stond vroeger Erve Maanbeek. Er is een vermelding uit 1530 dat de bekende Georg Schenck van Toutenburg (drost van Vollenhove; later ook stadhouder van Friesland, Overijssel, Drenthe en Groningen) de helft van de Maenbeecke koopt.
De voorkant van de boerderij staat gericht op het Leeuwterveld en de achterzijde naar de weg.
Midden 17e eeuw woonde hier Hendrick Jansz en Evertien “van ’t Sandt” (een gehuchtje aan de dijk van Vollenhove naar Blokzijl dat in 1775 bij een dijkdoorbraak geheel wegspoelde). In 1656 trouwt hun dochter Geertien Jansz “van d’Maenbeke” met Karst Cornelis Wind. In 1762 trouwt Evert Derks ten Napel met Jentien Jansz en koopt hij de naast elkaar gelegen boerderijen Maenbeek en Sperweringe (later Wester en Ooster Maanbeek geheten).
In 1832 is Hendrik Everts ten Napel de eigenaar van de boerderij. In 1841 gaat de boerderij over naar zonen Klaas Hendriksz en Evert Hendriksz ten Napel. In diezelfde periode zijn ze ook samen eigenaar van Leeuwte 39, waar Evert verder zal gaan boeren. In 1848 neemt Klaas het stuk van Evert over.
In 1877 neemt zoon Hendrik Klaaszn ten Napel de boerderij over. Hij ver/herbouwt de boerderij in 1894 waardoor de huidige boerderij ontstond. Op foto 2 is te zien dat er vroeger een voordeur in de voorkant van de boerderij zat. Op foto 3 staan de twee stel grote baanderdeuren in de zijkant, wat in de schuur resulteerde in twee dwarsdelen met de hooiopslag daartussen. Foto 4 laat zien dat de schuur hoger en breder is dan het voorhuis wat er op duidt dat het voorhuis ouder is dan de schuur.

In 1922 draagt hij de boerderij over aan zoon Jacob(us) Hendriksz ten Napel, getrouwd met Klaasje Weijs, die in 1926 er wat bijbouwt.
In 1935 wordt de boerderij verkocht aan Jacob Hendriksz van Benthem , die was getrouwd met Geertruida Gerrits van de Beld en te boek staat als veehouder maar ook veekoopman en bestuurder van het waterschap Vollenhove (zie foto 10). Jacob vergroot de boerderij. Wellicht dat toen ook de vroegere houten zijwanden nu uit steen werden opgetrokken en er een grupstal langs de oostelijke zijwand werd geplaatst (zie de mest deurtjes in de zijmuur op foto 4 en 5).
In 1956 komen Roelof van Benthem en diens vrouw Hilligje Driezen op deze boerderij wonen samen met Stijntje van Benthem (zus van Roelof) en haar man Gerrit Flokstra. In 1959 vertrekken Roelof en Hilligje naar een nieuwe boerderij in de NOP bij Ens. In 1972 erft Stijntje van Benthem de boerderij.
In 1982 kopen Roelof en Hilligje Driezen de boerderij terug want de Flokstra’s gingen naar een nieuw huis bij de winkel in Sint Jansklooster. Zoon Evert van Benthem en Jannette de Kroon komen dan op de boerderij die dan grondig aangepast wordt: er worden deeldeuren in de achterwand geplaatst (wegzijde, zie foto 5) en binnen wordt een ligboxenstal en melklokaal geinstalleerd. In 1985 en 1986 vergaart Evert eeuwige roem door tweemaal de Elfstedentocht te winnen (zie foto 6). In 1986 lieten ze een bungalow bouwen op het naastgelegen perceel , nu Leeuwte 49, waar in 1960 de boerderij Ooster Maanbeek was afgebroken (zie foto 8, en kaart foto 9). Dat schiep ruimte om het woonhuis van de boerderij te verbouwen tot kaasmakerij (zie foto 7) om de melk te verwerken tot “Benthemer kaas” en andere zuivelproducten die ze in de eigen winkel verkochten.
Maar de mogelijkheden om het melkveebedrijf hier uit te breiden vonden ze toch te beperkt en in 2000 vertrekken ze naar Canada.
De boerderij werd toen overgenomen door Bert Lok (rietdekker) die het voorhuis weer omzette in woonhuis en de stallen e.d. verwijderde uit de schuur van de boerderij om plaats te maken voor opslag van rietdekkersmaterialen.
 
Huidige kadastrale nummer : Vollenhove K 1591
Kadastrale nummer in 1832 : D 535
Bouwjaar : 1894
Status gebouw : Karakteristiek pand
Vroegere eigenaars : Georg Schenck van Toutenburg, Hendrick Jansz en Evertien “van ’t Sandt”, Geertien Jansz “van d’Maenbeke” en Karst Cornelis Wind, Evert Derks ten Napel en Jentien Jansz, Hendrik Everts ten Napel, Klaas Hendriksz en Evert Hendriksz ten Napel, Hendrik Klaaszn ten Napel, Jacobus Hendriksz ten Napel, Jacob Hendriksz van Benthem, Jacob van Benthem, Stijntje van Benthem en Gerrit Flokstra, Roelof van Benthem en Hilligje Driezen, Evert van Benthem en Jannette de Kroon
Vroegere bewoners : Hendrick Jansz en Evertien “van ’t Sandt”, Geertien Jansz “van d’Maenbeke” en Karst Cornelis Wind, Evert Derks ten Napel en Jentien Jansz, Hendrik Everts ten Napel, Klaas Hendriksz en Evert Hendriksz ten Napel, Hendrik Klaaszn ten Napel, Jacobus Hendriksz ten Napel, Jacob Hendriksz van Benthem, Jacob van Benthem, Stijntje van Benthem en Gerrit Flokstra, Roelof van Benthem en Hilligje Driezen, Evert van Benthem en Jannette de Kroon
Huidige gebruik : rietdekker + woning
Bronnen/literatuur :
GPS-coördinaten : 52.69136; 5.98330
 
 

Vorige object   Volgende object

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande object?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 05 september 2022