Databank historische boerderijen Land van Vollenhove
 → 
 →  [Recordnummer 0014]
 

 

<    1 2 3 4 5 6 7    >

( record bevat 7 afbeeldingen; getoond wordt:   )


 

 
 
1.huidige situatie
2.plattegrond situatie ca 1929
gestippeld: het oorspronkelijke vervenershuis (bij benadering)
3.kelder afgebroken en raam geplaatst (Foto Anton Tomson)
4.bedsteden verwijderd om kamertjes te maken
5.aanzicht in zestiger jaren (Foto Anton Tomson)
6.veestalling en hooischuur (Foto Anton Tomson)
7.binnenzijde veestalling (Foto Anton Tomson)

 

Uitgebreid zoeken

Recordnummer : 0014
 
Naam boerderij :
Adres : Leeuwte 73
Plaats : Sint Jansklooster
Beschrijving en historie : Als bouwjaar wordt 1750 genoemd (maar niet te verifiëren). Het huis was destijds van het type "vervenershuisje" en smaller, lager en korter dan heden ten dage (bij benadering zoals de stippellijnen op foto 2 aangeven).

In 1832 woonde hier Andries Dragt, een turfboer. Veel boerderijtjes aan de meerkant van de Kleine Leeuwte en aan het Beulakerpad waren turfboer. Maar het veen raakte eind 18e eeuw op en dus gingen de turfboeren veelal wat meer vee houden. De grote voorkamer kende een schouw met rookkanaal.

In 1850 erft Froutje Dragt de woning; zij was getrouwd met Luiten van Dalen, veehouder.

In 1901 neemt zoon Gerrit Luitens van Dalen de boerderij over. In 1925 bouwt Gerrit achter het huis een grotere bredere en hogere schuur door het vierkante werk daar verder uit elkaar te plaatsen en te verlengen(zie foto 2). In de schuur wordt een geute (spoelplaats) met stenen put en een houten pomp aangelegd. Aan de buitenkant van de schuur kwamen wat varkenshokken. Naast en achter de schuur was een grote boomgaard.

In 1926 erft Luiten Gerrits van Dalen de boerderij. In 1929 wordt het rieten dak aan de zuidzijde van de woning (op foto 2 links) opgelicht en wordt de zijmuur één meter naar buiten verplaatst. Ook wordt in de -nu wat grotere- zijkamer een tweede rookkanaal aangebracht. Dit alles waarschijnlijk om woonruimte voor Luiten zijn ouders te creëren. In de tweede wereldoorlog zaten er onderduikers in de rietvelden achter de boerderij, die van eten werden voorzien door de Van Dalens. Eén van hen zou tot eind van de eeuw elk jaar langskomen om de familie daarvoor steeds weer te bedanken.
In 1961 verbouwt Luiten het voorhuis: de drie bedsteden boven de kelder worden verwijderd, het keldergewelf wordt gesloopt en de kelder gedempt, waardoor twee kleine slaapkamers ontstonden (zie foto 3 en 4). Op de deel werd toen ook een extra slaapkamer gebouwd. In 1971 zouden de beide nieuwe slaapkamertjes worden vergroot door het dak op te lichten en de zijmuur naar buiten te plaatsen zodat deze in het verlengde van de zijmuur van de schuur kwam te staan. Foto 5 geeft een beeld van de boerderij in de zestiger jaren.

In 1966 erft Evert Van Dalen (getrouwd met Jeltje van Rossum) de boerderij. Evert laat in 1969 achter op het erf een kapschuur bouwen voor hooiopslag (boven) en stalling van jongvee (beneden). Ook laat hij tussen de boerderij en de kapschuur een veestalling bouwen (met twee rijen koeien in grupstallen), die in 1979 verder wordt vergroot (zie foto 6 en 7). In de schuur van de boerderij worden nu extra slaapkamers, een bijkeuken en een douche gebouwd op de plekken waar vroeger de koeien stonden. Het middenstuk bleef in gebruik als deel.
Evert overlijdt in 1983 na een ongeluk met de trekker. In 1988 komt de boerderij in de maatschap van Jeltje met zoon Jacob van Dalen.

In 1997 nemen Anton en Trudy Tomson de boerderij van Jacob over. De veestalling en wagenberging worden afgebroken, de oude boerderij wordt nu verder gemoderniseerd als woonhuis en de kapschuur wordt veranderd in een hobby en werkruimte.
 
Huidige kadastrale nummer : Vollenhove L1691
Kadastrale nummer in 1832 : D 365
Bouwjaar : ca 1850
Status gebouw : Karakteristiek pand
Vroegere eigenaars : Andries Dragt, Froutje Dragt/Luiten van Dalen; Gerrit Luitens van Dalen; Luiten Gerrits van Dalen; Evert Van Dalen/ Jeltje van Rossum; Jeltje van Rossum/Jacob van Dalen;
Vroegere bewoners : Andries Dragt, Froutje Dragt/Luiten van Dalen; Gerrit Luitens van Dalen; Luiten Gerrits van Dalen; Evert Van Dalen/ Jeltje van Rossum; Jeltje van Rossum/Jacob van Dalen;
Huidige gebruik : Woning
Bronnen/literatuur :
GPS-coördinaten : 6.0015993/52.6851632
 
 

Vorige object   Volgende object

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande object?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 23 december 2022