Databank historische boerderijen Land van Vollenhove
 → 
 →  [Recordnummer 0015]
 

 

<    1 2 3 4 5 6 7 8    >

( record bevat 8 afbeeldingen; getoond wordt:   )


 

 
 
1. Vooraanzicht huidige situatie Foto Google maps
2. Plattegrond situatie voor 1995
3. De bedsteden (foto Hansman)
4. Het luik naar de kelder (foto Hansman)
5. Achtergevel met mestluiken en oostzijde met deeldeuren (Foto Hansman)
6. De pomp (Foto Hansman)
7. Koestal met grup en mestdeurtjes en traditionele staanders (Foto Hansman)
8. Kadastrale opmeting perceel G 1723 met de boerderij uit 1859

 

Uitgebreid zoeken

Recordnummer : 0015
 
Naam boerderij :
Adres : Schaarweg 10
Plaats : Sint Jansklooster
Beschrijving en historie : Het perceel waarop de boerderij gebouwd zou worden was tot 1857 een weiland in bezit van Egbert Janszn de Olde, getrouwd met Geertrui Alida Jans Jongman. In 1858 laten zij op dit perceel een boerderijtje bouwen dat toen adres wijk A 117 kreeg. NB De gemeente vermeldt 1910 als bouwdatum. Het zou kunnen zijn dat in 1907 er iets verbouwd is want toen veranderde de belaste waarde van het huis in het kadaster een beetje, maar de veldwerkkaart van 1859 (zie foto 8) maakt duidelijk dat het huis er toen al stond.

In 1887 gaat de boerderij over naar hun zoon Jan Egberts de Olde die trouwde met Grietje Hendriks van der Linde.Het adres werd in die tijd Wijk A 166. Weduwe Geertrui de Olde-Jongman was enige jaren nog mede-eigenaar. Jan de Olde zou bijna honderd jaar worden. Volgens een artikel in de krant werd hij door menigeen “de filosoof” genoemd ook omdat hij zoveel las.

Na het overlijden van Jan de Olde's echtgenote Grietje in 1923 (43 jaar oud!) zou Gergje Weijs (Gerrigje Jansdr Weijs) zijn huishoudster worden. Zij woonde met haar -eveneens ongetrouwde- broer Hendrik en zus Jans in het naastgelegen boerderijtje (Schaarweg 8). Toen Jan de Olde overleed erfde Gergje de oude boerderij op no 10.

Uit de plattegrond van de situatie vóór 1995 (zie foto 2) valt op te maken dat het voorhuis twee kamers telde met elk twee bedsteden (zie foto 3) en een schouw tegen de scheidingsmuur. Onder de bedsteden in de westelijke kamer was een kelder toegankelijk via een luik in deze kamer (foto 4). De voordeur kwam uit in deze kamer (zie ook foto 1 voorgevel). Direct achter de kamers begon de deel met de baanderdeuren in de oostgevel (zie foto 5). Rechts van de kleine deur in de wand daartegenover stond een koperen pomp met houten zwengel (zie foto 6) op een put van negen meter diep (die nog steeds goed water geeft). Dit stuk van de deel zal dus wel de spoelruimte zijn geweest. Tegen de zijmuur tegenover de deeldeuren en de achtermuur waren de boxen voor het vee met grup en mestdeurtjes (zie foto 7 en 5). Meer dan zes koeien en wat kleinvee lijken er nooit gestaan te hebben.

In 1995, na het overlijden van Gergje in het jaar daarvoor, kochten Jan en Anita Hansman het huis van de zus van Gergje (Klaasje Weijs van café de Krieger). Het huis had toen één kraan en nog geen wc of douche. Ze handhaafden gelukkig de kelder en de bedsteden daarboven, maar pasten verder het huis aan de huidige eisen aan.
 
Huidige kadastrale nummer : L 1618
Kadastrale nummer in 1832 : G 299
Bouwjaar : 1858
Status gebouw : Karakteristiek pand
Vroegere eigenaars : Egbert Janszn de Olde/Geertrui Alida Jans Jongman; Jan Egberts de Olde/Grietje Hendriks van der Linde (aanvankelijk met weduwe Geertrui de Olde-Jongman); Gerrigje Jansdr (Gergje) Weijs
Vroegere bewoners : Egbert Janszn de Olde/Geertrui Alida Jans Jongman; Jan Egberts de Olde/Grietje Hendriks van der Linde (aanvankelijk met weduwe Geertrui de Olde-Jongman); Gergje Weijs
Huidige gebruik : Woning
Bronnen/literatuur : Wester en Willemsen Langs de Grindweg 1997 (over Jan de Olde)
GPS-coördinaten : 5.9858360/52.6828379
 
 

Vorige object   Volgende object

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande object?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 23 december 2022