Databank historische boerderijen Land van Vollenhove
 → 
 →  [Recordnummer 0020]
 

 

<    1 2 3 4 5 6 7 8    >

( record bevat 8 afbeeldingen; getoond wordt:   )


 

 
 
1. Huidige situatie voorzijde (Foto Google maps)
2. Huidige situatie oostzijde met twee stel baanderdeuren (Foto HdZ)
3. Plattegrond situatie vóór 1967 (reconstructie HdZ)
4. Vooraanzicht situatie voor 1967 met rechts het aangebouwde bakhuisje
5. De koestal tot 1993 (Foto collectie Van Dalen)
7. De nieuwe schuur met veestalling uit 1973 (Foto collectie Van Dalen)
8. Luchtfoto huidige situatie met herbouwde oostelijke zijmuur (Foto collectie Van Dalen)
 

 

Uitgebreid zoeken

Recordnummer : 0020
 
Naam boerderij : Jacobsonhoeve
Adres : Leeuwte 16
Plaats : Sint Jansklooster
Beschrijving en historie : Gerhard Joan Jacobson, die van 1821 tot 1837 burgemeester van Vollenhove was, bezat al voor 1832 het stuk bouwland G 42. Zijn zoon Joan Theodoor liet in 1885 op dit perceel een boerenhuis bouwen (zie foto 1). In 1896 zou de schuur vergroot worden (en wellicht kwam toen het tweede stel zijdeuren erin (zie foto 2).
In 1902 erfde Gerhard Willem Jacobson (“commisionair” in Arnhem (d.w.z. een handelaar / makelaar) de boerderij.
Toen Gerhard Willem in 1920 overleed, kwam de boerderij in handen van zijn zus Johanna Carolina Huberta die getrouwd was met Alexander Leonard Baron von Plettenberg uit Den Haag. Die lieten schuin achter de boerderij een schuur bouwen. In 1931 ging de boerderij over naar hun kinderen: Hendrik de Witt Wijnen uit Gouda en zijn zuster Conradina.
Wie in al die jaren de pachters waren op deze boerderij is niet bekend (een Mooijweer wordt genoemd, maar daar is nog geen bevestiging van).
Conradina verkocht in 1947, kort voor de dood van Hendrik, de boerderij aan Luit Klaasen de Lange (veehouder) die getrouwd was met Iedigje van der Linde. In 1961 werden Iedigje en dochter Antje (Anneke) de eigenaren.
Uit een bouwtekeningen (zie plattegrond foto 3) blijkt dat het woonhuis van de boerderij destijds twee kamers telde gescheiden door een gang. De grootste (westelijke) kamer had een schouw tegen de voormuur twee bedsteden, met in het midden een kast, tegen de zijmuur boven een kelder waarvan de ingang op de deel lag. De andere kamer had een kachel tegen de zijmuur en een bedstee en een kast tegen de achterwand. Aan de westelijke kant was een bakhuisje aangebouwd dat als keuken dienstdeed en dat bereikbaar was door een deur vanaf de spoelplaats op de deel. (zie foto 4). Direct achter het woongedeelte was de dwarsdeel met baanderdeuren in de oostzijde. Naast die deuren was de paardenstal. In het midden was de tasruimte voor het hooi en langs de westzijde lag de koestal (16 standplaatsen) met mestdeurtjes in de gevel (zie foto 5). Tegen de achterwand bevond zich de stal voor het jongvee met daarvoor een dwarsdeel die uitkwam bij de achterste baanderdeuren in de westzijde. De graanzolder boven het woongedeelte was bereikbaar met een trap vanaf de deel. Hier was al provisorisch een slaapkamer afgescheiden.
In 1967 ruilden ze de boerderij (voor een huis aan de Schaarweg) met Gerrit Luteszn van Dalen die trouwde met Elisabeth Huisman. Gerrit liet de boerderij toen verbouwen. Het bakhuisje werd afgebroken, zodat er een zijraam in de woonkamer kon worden gemaakt, en de keuken werd verplaatst naar de oostelijke kamer. De achtermuur van het woongedeelte werd doorgetrokken tot het dak en op de zolder werden twee slaapkamers gemaakt.
In 1972 stortte de schuur naast het huis in tijdens een storm (zie foto 6). De schuur werd herbouwd en daarin kwam toen een veestalling voor 10 koeien (foto 7). In 1975 werd er parallel aan de jongveestal in de boerderij nog een rij standplaatsen voor tien melkkoeien gemaakt, ten koste van de ruimte voor de hooiopslag (nu minder nodig omdat er meer ingekuild werd). De paardenstal werd omgebouwd tot melklokaal.
In 1992 kopen Luut van Dalen en Christien de boerderij. Vader Gerrit zou nog een jaar hier boeren maar in 1993 vertrokken de koeien en werd een stuk van de schuur bij het woonhuis getrokken. In 2010 werd de westelijke zijmuur gerenoveerd, gelukkig met behoud van de mestdeurtjes (maar nu wel geisoleerd).
Onderschriften
 
Huidige kadastrale nummer : K 1285
Kadastrale nummer in 1832 : G 42
Bouwjaar : 1885
Status gebouw : Karakteristiek pand
Vroegere eigenaars : Joan Theodoor Jacobson, Gerhard Willem Jacobson, Johanna Carolina Huberta Jacobson / Alexander Leonard Baron von Plettenberg; Hendrik en Conradina de Witt Wijnen; Luit Klaasen de Lange / Iedigje van der Linde; Iedigje van der Linde en Antje Klaasen de Lange; Gerrit Luteszn van Dalen / Elisabeth Huisman.
Vroegere bewoners : Luit Klaasen de Lange / Iedigje van der Linde; Iedigje van der Linde en Antje Klaasen de Lange; Gerrit Luteszn van Dalen / Elisabeth Huisman
Huidige gebruik : Woning
Bronnen/literatuur :
GPS-coördinaten : 52.6883587/5.9720313
 
 

Vorige object   Volgende object

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande object?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 23 december 2022