Beeldbank Stadsmuseum Vollenhove
 → 
 →  [Fotonummer 102590]
 

 
 

<    1 2 3 4    >

( record bevat 4 afbeeldingen; getoond wordt:   )


 

 
 
 

 

Uitgebreid zoeken

Fotonummer : 102590
 
Titel : Visschersstraat in afbraak
Plaatsnaam : Vollenhove
Adres (of locatie) : Visschersstraat
Datering : 1970
Omschrijving : Een aantal foto's van de Visschersstraat Vollenhove.

Bijschrift bij foto 2, door Henk Jongman: Rechts de boerderij van Roelof en Gees Schuring, op de hoek met de Van Baaksteeg. Daarnaast de woning van Siem (VN15) en Aaltje Vis. Iets achteruit woonden in een klein huisje Dirk en Trui Hoefnagels. Dirk was nogal klein van stuk en was bekend onder de naam van "de draadnagel".
Van beroep was Dirk visventer. In de volgende woning woonde de familie Albertus Klappe, bijgenaamd "Bappien". Dan kwam de kruidenierswinkel van Grada (Da) en Jan Schuurman (Jan Blupien). Da bestierde de winkel en Jan was schipper op de VN33.
Vervolgens weer een opening, in de vorm van een brede gang. Ook hier weer een klein woninkje iets naar achteren, maar er stond ook een schuur. Op de zolder van die schuur was een groot rookgat, want Jan Blupien droogde daar zijn netten. De schuur had kleine banderdeurtjes en is in haar geheel afgebroken en weer opgebouwd in het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen en staat daar nog steeds.
Recht tegenover deze brede gang stond de timmermanswinkel van Stoffel IJspeert.

Foto 3 is op de hoek van de Van Baaksteeg.

Foto 4 is de oude woning van Stoffel IJspeert. Naast de brede gang stond de markante woning van Hendrik en Jent Oldenhof. En van hun zonen, Stoffel, werd later een zeer gewaardeerde kracht op het gemeentehuis. De bijnaam van Hendrik was "de Puip". Hij viste met een ijzeren aak onder nummer VN53. Naast de Puip woonden Wolter 'de pare' en Miene Schuurman. Miene dreef ook een kruidenierswinkeltje en Wolter viste met een punter onder visserijnummer VN16.
Naast hen woonden Piet 'de spieker' en G Ijspeert. Piet viste samen met zijn broer Siem met de schuit VN 14.

De middelste deur gaf toegang tot de timmerwinkel. De rechtse deur gaf toegang tot de woning van 'starke' Hendrik en Mina 'van Fiene Nolles' IJspeert.
Deze woonden achter de timmerwinkel, met uitzicht op het houtstek dat op Aan Zee uitmondde. De timmersmanswinkel is in mei 1970 in vlammen opgegaan door een pyromaan die zo nodig een vuurtje moest stoken.

Helemaal rechts ziet men de zijgevel van de woning (nu nummer 41) van de lange van Jan Hendrik Spit met zijn gezin. Deze was schipper van de bol VN8. En van de twee woningen die nog uit de oude Visschersstraat stammen.
 
Vervaardiger/uitgever   :
Collectie : Stadsgezicht
Rubriek : Straat
Subrubriek : Langsgezicht
Medium : Foto
Achterkant afbeelding :
Afmeting :
Toestand : Goed
 

     

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande foto?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 03 februari 2022